Over Casus Belli

Het Midden-Oosten is een explosieve, doch zeer interessante regio. Strategisch gelegen in het midden van de wereld beschikt het over een groot deel van de mondiale olievoorraad. Mede hierdoor zijn de belangen van de Westerse wereld en grote landen als Rusland en China in de regio groot. Door de export van het zwarte goud is een deel van het Midden-Oosten de laatste eeuw bijzonder welvarend geworden. De macht, invloed en rijkdom liggen echter vaak in de handen van autocratische regimes. Puissant rijke oliesjeiks, dictators en koningshuizen zwaaien de scepter over een groot deel van het gebied, al dan niet gesteund door buitenlandse regeringen.

© Reuters

Mede door die zwaarwegende belangen zijn conflicten en oorlogen al jaren schering en inslag in het Midden-Oosten. Van de Golfoorlog van 1991 in Koeweit tot de huidige Syrische burgeroorlog. De stichting van de staat Israël in 1948 heeft ook zeker niet bijgedragen aan een vreedzaam klimaat. De gigantische religieuze verschillen onder de zeer diverse bevolkingsgroepen in de regio zijn een vruchtbare voedingsbodem voor religieus extremisme, van de radicaal-islamitische Taliban in Afghanistan tot de militante Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

De afgelopen twee jaar heeft er in de regio echter een ingrijpende verandering plaatsgevonden: de Arabische Lente. In landen als Egypte, Libië en Tunesië werden langzittende dictators verdreven door aanhoudende protesten van het volk, dat gerechtigheid en democratie eiste. Door het vertrekken van de dictators verschoof de machtsbalans in de regio. Nieuwe leiders zoals president Mohammed Mursi in Egypte namen de leiding over. In andere landen zoals Syrië en Jordanië is de uitkomst van de Arabische Lente nog allerminst zeker. Wel staat vast dat de stabiliteit van de regio door de machtswisselingen op de proef gesteld wordt. Regionale en internationale betrekkingen veranderen, bondgenoten wisselen en nieuwe allianties worden gesmeed. Wat er van de beoogde democratisering terecht komt, moet vaak ook nog maar bezien worden.

© Reuters

Ik beoog met dit blog ontwikkelingen in kaart te brengen en te duiden voor de in het Midden-Oosten geïnteresseerde Nederlandse lezer. Het blog zal aandacht besteden aan grote en kleine gebeurtenissen die betrekking hebben op de vijandelijkheden in de intrigerende regio. De complexe situatie vereist vaak enigszins uitleg, aangezien de vele conflicterende belangen en bevolkingsgroepen een overzichtelijk beeld bemoeilijken. Daarom beoog ik dieper in te gaan op bepaalde groeperingen, personen of gebeurtenissen. Hierdoor wordt het hopelijk voor de geïnteresseerde lezer makkelijker zich een beargumenteerd beeld van de ingewikkelde situatie in het Midden-Oosten te vormen.

Casus Belli wordt geschreven door de 22-jarige student journalistiek David Oranje. Hij is bijzonder gefascineerd door het Midden-Oosten en internationale gewapende conflicten. Vanuit die fascinatie probeert hij duiding en uitleg te geven over actuele ontwikkelingen in de regio. David is erg geïnteresseerd in de Arabische wereld, heeft een voorliefde voor geschiedenis, wil ooit nog eens Arabisch leren en ambieert het conflictverslaggeverschap.

Meer informatie en artikelen van David kunt u hier op zijn website vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s