Verslag – ‘Israël heeft staakt-het-vuren al dertig keer geschonden’

Documentairemaker en activist Harry Fear (rechts). © David Oranje 2012

Documentairemaker en activist Harry Fear (rechts). © David Oranje 2012

Dinsdagavond 18 december sprak documentairemaker Harry Fear in de Amsterdamse Meevaart. De Britse filmmaker, die zich erop voor laat staan op te komen voor de Palestijnse zaak, is op een wereldwijde tour waarbij hij vertelt over zijn ervaringen tijdens het achtdaagse conflict in de Gazastrook afgelopen november. 

Op het scherm wordt een foto getoond van een glimlachende Israëlische soldate. Fear vraagt aan de ongeveer 55 aanwezigen of iemand het beeld bekend voorkomt. Het blijkt dat de soldate in kwestie op 12 december de 17-jarige Mohammad Zaid Awwad Salayam heeft neergeschoten. Mohammad werd die dag achttien en zou op weg zijn geweest een taart voor zijn verjaardag te halen. “Dit is een voorbeeld waarom ik dit werk doe, deze gebeurtenissen krijgen bijna geen media-aandacht,” zegt Fear.

Fear is een documentairemaker die het in het midden houdt tussen onafhankelijke journalist en activist. Tijdens de achtdaagse Israëlische operatie Pillar of Defense afgelopen november was hij een van de weinige westerse journalisten die vanuit de Gazastrook verslag deed. Onder meer middels een livestream via Skype informeerde hij de wereld terwijl om hem heen de Israëlische bommen vielen. Nu reist hij de wereld rond om te vertellen over zijn ervaringen in de Gazastrook tijdens het conflict. Na Duitsland aangedaan te hebben is Fear nu op uitnodiging van Youth for Palestine en Critical Collective in Nederland.

 “Gazanen worden gevangen gehouden in hun eigen land.”

Er verschijnt een kaart van het huidige Israël. Te zien is de hoeveelheid land die in de loop der jaren gekoloniseerd is. “Dit is in strijd met het internationale recht,” zegt Fear, “het land lijkt nu op een gatenkaas.” De Brit wijdt uit over de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en hekelt stevig de huidige blokkade van de Gazastrook. “Met de blokkade probeert Israël de economie en de dagelijkse gang van het leven in Gaza te verstoren. Hetgeen onder internationale wetgeving óók illegaal is.” Door de blokkade is de Gazastrook verworden tot een openluchtgevangenis. “Je wordt door een vreemde partij illegaal en immoreel gevangen gehouden in je eigen land.”

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

De Pillar of Defense-operatie – waarbij zes Israëliërs en zo’n 170 Palestijnen omkwamen – ging volgens de Israëlische versie van het verhaal van start nadat Hamas het staakt-het-vuren schond en spontaan raketten afvuurde. Israël reageerde door Hamas-commandant Ahmed Jabari  te liquideren. Volgens Fear verdraait Israël met deze uitleg de werkelijkheid. Israël zou zelf de wapenstilstand geschonden hebben door nodeloos een voetballende Palestijnse jongen gedood te hebben. “Een oorlogsmisdaad zonder enige verklaring.” Volgens Fear gebruikte Israël de vervolgens uit wraak afgevuurde Palestijnse raketten als rechtvaardiging voor de targeted killing van Jabari. “Israël verandert compleet het verhaal.”

“Een tactiek om het leven in Gaza onmogelijk te maken.”

Fear vertelt over de nietsontziende Israëlische bombardementen, die gehele huizenblokken op hun grondvesten deden schudden. Een foto van een volledig verwoeste brug komt langs. “Deze brug had geen enkele militaire waarde, dit is enkel een tactiek om het leven in Gaza onmogelijk te maken.” Ook de aanvallen op mediatorens in Gaza-stad veroordeelt hij fel. ‘Voor Israël zijn die journalisten terroristen, of in ieder geval verbonden aan een terroristische groepering.”

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

Desondanks koestert Fear enig vertrouwen. “Ik denk dat er tijdens onze levens nog reden is voor hoop.” Wel wijst hij er nog ferm op dat de huidige wapenstilstand bijzonder fragiel is. “Israël heeft inmiddels het staakt-het-vuren al dertig keer geschonden. Vanaf Palestijnse zijde is in geen enkel geval teruggeslagen.” Gazanen hebben er vanwege het hoge dodental volgens Fear geen belang bij het bestand te schenden. Hij onderstreept daarom de noodzaak voor westerse druk op Israël. “Deze illegale aanvallen kunnen alleen uitgevoerd worden als het Westen het blijft toelaten.”

Aanstaande zaterdag verschijnt er op Casus Belli een interview met Harry Fear. We spraken met hem over Operation Pillar of Defense en de gevolgen daarvan op de Gazastrook.

Een van de films die Harry Fear de afgelopen tijd heeft geproduceerd in de Gazastrook:

Advertenties

One thought on “Verslag – ‘Israël heeft staakt-het-vuren al dertig keer geschonden’

  1. Pingback: Interview – Harry Fear: ‘Het feit dat ik mens ben, betekent dat ik een activist ben’ | Casus Belli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s