Verslag: ‘Timmermans’ schande, bloed aan je handen!’

Op het Museumplein in Amsterdam was zaterdag 1 december een solidariteitsdemonstratie voor de slachtoffers van het conflict in de Gazastrook. Het kabinet werd opgeroepen zich in te zetten voor het beëindigen van de blokkade van Gaza en de handel in ‘foute’ Israëlische producten te ontmoedigen. “Geen Nederlandse steun aan Israëlische apartheid.”

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

Iets na enen stroomt het voor de demonstratie gereserveerde stuk van het Museumplein langzaam vol met sympathisanten. Naast de skatebaan staat een podium. In een halve kring staan borden met de namen van de slachtoffers van het conflict in de Gazastrook, inclusief leeftijd en wijze van overlijden. Kaarsjes sieren de grond; de Palestijnse vlag wappert alom.

Een jonge vrouw heet de ongeveer 150 aanwezigen welkom: “Ahlan wa sahlan!” De in groten getale aanwezige politie kijkt op een afstandje toe hoe de eerste spreker het podium betreedt. De jonge Gazaan Ahmed Sarhan houdt in het Engels een emotioneel betoog over het angstaanjagende effect dat de bombardementen hadden op de burgerbevolking en hoe kleine kinderen werden opgezadeld met oorlogstrauma’s. Er wordt luid geapplaudisseerd als hij zegt hoe nutteloos het doden van kinderen is.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

Demonstranten, velen getooid met keffiyehs – de kenmerkende Palestijnse sjaals – scanderen ‘vrij, vrij, vrij! Palestina vrij!’ Twee meisjes noemen de namen van de slachtoffers terwijl bloemen worden uitgedeeld. “De naam van de Palestijnse jongen die vanochtend werd neergeschoten aan de grens van de Gazastrook, ontbreekt nog op de lijst,” wordt medegedeeld. De bloemen worden netjes naast de vele kaarsjes onder de borden gelegd. Een oudere vrouw wijst haar metgezel op het bordje met de naam Rama al-Shandi, een éénjarig meisje dat omkwam bij een Israëlische luchtaanval. “Afschuwelijk.”

Nadat een moment stilte voor de slachtoffers in acht is genomen, vertrekt de stoet richting het gebouw van de Turkse arbeidersvereniging (HTIB) op de Weteringschans. “Timmermans’ schande, bloed aan je handen!” schalt door de Tenierstraat. Het moge duidelijk zijn dat de aanwezigen niet te spreken zijn over de ‘laffe’ onthouding van Nederland toen donderdag de opwaardering van de Palestijnse diplomatieke status in de Verenigde Naties in stemming werd gebracht. Borden met de tekst ‘Palestina vrij, boycot Israël. Geen Nederlandse steun aan apartheid’ worden driftig omhoog gehouden.

© David Oranje

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

Aangekomen in het HTIB houden leden van onder andere het Nederlands Palestina Komitee bevlogen toespraken. Vooral oud-Groenlinks-politicus Mohamed Rabbae trekt fel van leer over ‘de Israëlische apartheid’. Hij hekelt het ‘principeloze’ Nederlandse beleid als het om de Palestijnse zaak gaat. Vooral PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet het ontgelden, temeer daar hij in een eerder stadium als Tweede Kamerlid vóór opwaardering van de Palestijnse status stemde. “Ik moet soms met een zaklamp naar principes zoeken,” grapt Rabbae.

Een ander heikel punt zijn de ‘foute’ Israëlische producten die Nederlandse bedrijven importeren en verkopen. “De handel in gestolen producten uit door Israël bezet gebied is crimineel. Hiermee zijn Nederlandse bedrijven medeplichtig aan de bezetting,” zegt Rabbae. Hij roept op producten uit Israëlische nederzettingen te boycotten en harder actie te voeren om overheidsingrijpen te stimuleren. Ook moet Nederland volgens hem sterker aandringen op het beëindigen van de blokkade door Israël van de Gazastrook.

Na wat gestoei met de internetverbinding verschijnt een liveverbinding met de Westelijke Jordaanoever op een scherm. Mirjam was in de Gazastrook tijdens de Israëlische aanvallen en vertelt over de situatie in de Palestijnse gebieden. Volgens haar is de opwaardering van de diplomatieke status van Palestina een kleine overwinning. Desondanks gaan de bezetting en de blokkade onverminderd door, getuige de aankondiging van Israël dat het nog eens drieduizend huizen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem wil bouwen. Daarom, zegt ze, is het van belang door te gaan met het Nederlandse verzet tegen de Israëlische bezetting. Luid applaus is haar deel.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

© David Oranje 2012.

Meer foto’s van de demonstratie kunt u vinden op de website van David Oranje, onder: ‘Foto’s: Solidariteitsdemonstratie voor de slachtoffers in Gaza’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s